Notice: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' in /home/cbctv/public_html/cms/wp-content/themes/publisher/functions.php on line 50

خطأ فى قاعدة بيانات ووردبريس: [Table 'cbctv_main.wp_feeds' doesn't exist]
SELECT `content` FROM `wp_feeds` WHERE `id` = 682

Wie heeft het recht om over de toekomst van de Nineveh Vlakte te spreken ? – CBC

Wie heeft het recht om over de toekomst van de Nineveh Vlakte te spreken ?

Patriarch Louis Raphael Sako

732

Patriarch Louis Raphael Sako

Er wordt veel gesproken over de toekomst van de dorpen in de Nineveh Vlakte voor en na ISIS. Deels van wat er besproken wordt is logisch en aanvaardbaar en deels bestaat louter uit dromen en wensen die niet kunnen uitkomen.

Hier volgen enkele punten die de visie van onze kerk in Irak aangaande dit kritisch onderwerp weerspiegelen.

Wie heeft het recht om over de toekomst van de Nineveh Vlakte te spreken ?

Deze vraag wordt gesteld teneinde logische antwoorden te krijgen en deze logische antwoorden bevatten, volgens onze mening, de hieronder vermelde gegevens:

-Zij die het recht hebben om over de toekomst van de Nineveh Vlakte  te spreken zijn hoofdzakelijk de oorspronkelijke bewoners van deze regio, met de vraag of er verenigde politieke partijen zijn die hen werkelijk vertegenwoordigen los van hun politieke ambities.

Hoewel we de mensen waarderen die niet van deze regio zijn of zij die al vele jaren terug het land hebben verlaten en in de diaspora leven, met al het leed dat ze ervaren, kunnen ze niet over de toekomst van deze regio spreken omdat ze weg zijn van de huidige situatie en van hetgeen er werkelijk gaande is.

Ze kunnen niet spreken over de zorgen van de inwoners van deze regio. We moedigen ze wel aan om volgens hun vermogen de oorspronkelijke bewoners te helpen bij het renoveren van hun huizen. De Kerk is heden de enige die helpt.

-Onze bovenvermelde mening verklaart dat de mensen van de Nineveh Vlakte diegene zijn die een kaart van de regio moeten tekenen met hun islamitische en niet-islamitische buren. Deze kaart moet realiseerbaar zijn en ver van enige buitenlandse agenda of persoonlijke  bekrompen belangen

-Het is zeer gevoelig dat deze zaak, op een of andere manier, geïsoleerd van de kritische en verontruste situatie van de christenen besproken wordt. De meeste van deze mensen uit de Nineveh Vlakte zijn momenteel gedwongen ontheemd. Hun huizen zijn vernield of verbrand en infrastructuur is nagenoeg vernietigd. Dit zorgde ervoor dat vele van deze families het land hebben verlaten.

-Het is nu, meer dan ooit, een plicht voor de mensen van de Nineveh Vlakte en de christenen in het algemeen hun eenheid te versterken, nutteloze geschillen achterwege te laten, een gezonde en ontspannen sfeer te creëren voor bezinning, discussie, dialoog. Dit zal samenwerking tot stand brengen, zodat we:

* realistisch en rationeel kunnen zijn na alles wat ze hebben doorgemaakt.

* hun vertegenwoordigers kunnen kiezen onder de geleerde en wijze mensen van hun dorpen, die erkend zijn voor hun intellectuele capaciteiten, eerlijkheid en vrije uitdrukking. Dit opdat ze serieuze vergaderingen kunnen houden binnen het land in plaats van buiten het land, samen met en niet geïsoleerd van hun buren. Hiermee verzekeren ze voor hun eigen een betere toekomst.

Christenen uit de Nineveh Vlakte en hun buren

-De christenen uit de Nineveh Vlakte hebben een lange geschiedenis met hun Islamitische buren, waaronder trouwe burgers, die ook het slachtoffer van ISIS waren. De christenen uit de Nineveh Vlakte weten aldus dat de geschiedenis met hun buren niet zomaar kan herleid worden door ISIS terreur.

-Het is van groot belang dat de christenen uit de Nineveh vlakte zich realiseren dat er gemeenschappelijke punten zijn met hun buren, die onmisbaar zijn, om hun regio te kunnen ontwikkelen en hun progressie te kunnen bereiken. Ze hebben met hen, als buren en vrienden, hun leed, vreugde en gewoontes gedeeld doorheen generaties.

Verwijzend naar culturele en morele interactie, vooral gedurende catastrofale omstandigheden, wil ik dit als levend voorbeeld vertegenwoordigen. Vorige week bezocht ik twee families die teruggekeerd zijn naar het dorp Karemlash. De ene familie was christelijk en de andere shabak-moslim. De twee families spreken Chaldeeuws en hebben dezelfde gewoontes, tradities en zijn goede buren.

Gemeenschappelijke eisen, een verenigde positie en veiligheidsprioriteit.

De volgende punten zijn niet betwistbaar omwille van hun noodzaak :

 -Overeenkomen over gemeenschappelijke en aanvaardbare eisen, die afdwingbaar zijn volgens de grondwetten en internationale wetten. Overeenkomen over een verenigde en duidelijke positie voor dialoog met de centrale en regionale regeringen.

-Veiligheid en stabiliteit voorzien, met de mogelijkheid internationale controle te verzoeken. De mensen van de Nineveh Vlakte moeten hiervan verzekerd worden, omwille van wat ze geleden hebben onder conflicten, oorlogen, sociale uitsluiting en door ontheemd te zijn geweest.

Een wens voor de lokale en internationale opinie

Tot slot, kan ik enkel deze wens uitspreken, die ik al heb uitgesproken naar de lokale, regionale en internationale publieke opinie toe:

Ik geloof werkelijk dat de enige oplossing voor al de burgers is om een vooruitstrevend, democratisch en burgerlijk systeem te stichten, waarbij rechtvaardigheid en gelijkheid worden bereikt. Dit is de enige manier om de huidige problemen te stoppen.

Dit is ook een andere gelegenheid om een beroep te doen op de Iraakse regering opdat ze haar verplichtingen nakomt. Zij dienen veiligheid en wetgeving te voorzien, deze dorpen heropbouwen met hun huizen, scholen, instituties, ambtelijke diensten, straten, ziekenhuizen en kerken.

Zij dienen ook burgers te helpen door naar hun te luisteren en aan hun echte en legale verzoeken te voldoen. Dit verzoek zou een minimum verbintenis moeten zijn die de regering zou aangaan.

Deze ideeën weerspiegelen de visie van de Chaldeeuwse Kerk, met haar twintig bisschoppen.

قد يعجبك ايضا المزيد عن المؤلف

اترك رد

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.